Aspiratur – Obrazovanje za poslove u turizmu i ugostiteljstvu”, u organizaciji Visoke škole Aspira 10. listopada je održan okrugli stol upravo na istu temu. Cilj je bio projektom omogućit ranjivim skupinama, a riječ je o mlađima od 15 godina, starijima od 55 i osobama s invaliditetom, integraciju u tržište rada u sektorima turizma i ugostiteljstva.
Proaktivno sudjelovanje u nastojanjima da se poveća zapošljivosti nezaposlenih mladih osoba, posebice osoba s invaliditetom, okupilo je sjajne paneliste, ljude koji znaju, a kako smo doznali tijekom rasprave – I mogu promijeniti situaciju. Pravnu okosnicu Zakona o osobama s invaliditetom dala je Silvana
Aljinović, dugogodišnja voditeljica pravne službe Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES Split. Poslodavcima je jako važa zakonodavni okvir, u svim djelatnostima, jer svaka za sebe ima svoje specifičnosti, objasnila je Aljinović, ponudivši se za svaki savjet koji poslodavcima treba. Doznali smo i kako svaka tvrtka koja ima više od 20 zaposlenika mora imati zaposlenu i osobu s invaliditetom. Kada je zakon sve tako lijepo
predvidio I pružio zaštitu slabijima barem na papiru – zanimalo nas je I kako je to stvarno, u realnom sektoru. Koliko uopće nezaposlenih osjetljivih skupina Split ima. Odgovor nam je dala Jelena Gogić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalni ured Split.
U ovom trenutku imamo u evidenciji više od četiri tisuće nezaposlenih starijih od 55 godina, onih mlađih od 24 imamo nešto manje, oko dvije tisuće I sto, dok je na razini Županije nezaposleno 400 osoba s invaliditetom, njih 232 u Splitu, kazala je Gogić. Zavod za zapošljavanje često provodi programe prekvalifikacije, a potom se za one koji su to završili osigurava radno mjesto, no kako je s mladima koji nisu imali sreću odrastati u obiteljim, što je s djecom
koja izlaze u najosjetljivijim godinama iz alternativne skrbi? Kada nam je jednom jedan mladić priznao kako ga je strah, jer se bliži trenutak kada izlazi iz državne skrbi i ostaje sam, tek tada smo shvatili razmjere problema koji je pred nama, iskrena je bila socijalna pedagoginja Josipa Vučica iz Udruge MoSt.
Ispričala je prepunom auditoriju kako mladi strahuju od vlastitog neznanja, uvjereni kako ne mogu ispuniti ono što se od njih očekuje. Širiti pozitivnu energiju i stvarati zajednicu u kojoj nema socijalno isključenih građana, koja njeguje aktivizam, humane odnose i pokazuje brigu za one kojima je pomoć potrebna je cilj MoSta i tako se i odnose prema svojim štićenicima.
Iz svojeg je bogatog iskustva par priča o prekvalifikaciji, podučavanju i osamostaljivanju u poslu podijelio i chef Antun Nišević. Kada mladom čovjeku date da direktno sudjeluje u proizvodni – dajete mu samopouzdanje, kada starijem čovjeku date priliku – poručujete mu kako je njegovo znanje i iskustvo vama od velike vrijednosti, a kada osobu s invaliditetom uključite onda im dajete priliku da samosvjesno ide dalje, kazo je kuhar, uvjeren kako se situacija može promijeniti samo – dobrom voljom.
Filip Benjak, direktor sektora ljudskih potencijala “Bluesun hotela” podijelio je svoje iskustvo inkluzije OSI-ja u tržište rada. Time je iznimno zadovoljan, jer kako je kazao, dobio je puno više nego je očekivao. Kako bilo, ovim se projektom planira pokrenuti tri programa osposobljavanja za zanimanja kuhar, konobar i sommelier, dizajnirana po mjeri ranjivih ciljnih skupina. Time bi se pripadnici tih skupina osposobili za rad u djelatnostima turizma i ugostiteljstva I time bi
bili konkurentni na tržištu rada.